Repatriace Josefa Berana

16. duben 2018

Měl hlubokou víru a miloval pravdu. Ostatky kardinála Josefa Berana, kterého kdysi vyhostili komunisté, se vrací do Prahy. A Radiožurnál  jeho cestu domů sleduje. 

Arcibiskup Josef Beran musel komunistické Československo opustit v roce 1965. Tehdy ho vládnoucí strana vyhostila do Vatikánu, a přestože po tom toužil, za života se už do vlasti nevrátil.

A obtížný byl i Beranův posmrtný návrat. Původně byl pohřben v roce 1969 v chrámu svatého Petra ve Vatikánu. Komunistické Československo tehdy převoz rakve do vlasti nepovolilo. To se teď změní: papež František povolil převoz ostatků Josefa Berana z Říma do Prahy v souladu s kardinálovou poslední vůlí.

Bude Beran blahořečen?

Mimochodem, je to právě kardinál Josef Beran, který už od roku 1998 „čeká“ na své blahořečení. Jeho spis už je podle pražského arcibiskupa Dominika Duky téměř kompletní a brzy poputuje do Vatikánu. Kdy řízení dospěje ke konci, netuší, ale neočekává, že by to bylo ještě za jeho působení v úřadě.

Beatifikace neboli blahořečení je 2. stupněm kanonizačního procesu, který vede ke svatořečení. Znamená, že se církev zaručuje za to, že je dotyčná osoba v nebi, a je tedy možné ji prosit o přímluvu a uctívat. Pro dosažení tohoto stupně je ale nutný jeden doložený zázrak (například zázračné vyléčení). Aby byl zázrak k beatifikaci nebo svatořečení platný, musí být vyléčená nemoc smrtelná a ve svém posledním stádiu.  

autoři: Evelyna Kulíšková , and , als
Spustit audio

Související