Paliativní týmy v nemocnicích a hospicová péče dostupná v každém regionu. Jak se stát připravuje na stárnutí populace?

3. květen 2024

Česká populace stárne. Bude tak potřeba více těch, kteří budou starším a nemocným pomáhat. I proto se chce na paliativní péči zaměřit stát a nastavit spolu s odborníky fungující systém. „Budujeme základy systému, který by v horizontu několika let měl mít všechny potřebné části – ambulance, hospice, domácí hospice, nemocniční týmy – v takovém množství, aby dokázaly obsloužit potřebné,“ říká Ondřej Kopecký, předseda České společnosti paliativní medicíny.

Jak by systém měl vypadat?

Představujeme si v jednoduchosti, že všechny odbornosti, které se starají o nemocné v závěru života – to jsou agentury domácí péče, praktičtí lékaři, vlastně všechny lékařské a pečující profese , budou mít v rámci svého vzdělání nějaký aspoň základní kontakt s principy paliativní péče, tak aby všechny pečující profese dokázaly tu základní úroveň péče poskytnout.

Druhá linie bude taková, že budeme mít síť specializovaných služeb. Tam patří nemocniční týmy, kde si představujeme, že třeba v určité velikosti nemocnic vždy bude přítomen paliativní tým pro složité konzultace. V každém regionu bude dostupná lůžková hospicová péče a v každém regionu bude taky dostupná v potřebné kapacitě domácí služba, typicky v podobě domácího hospicu.

Péče o lidi na sklonku života je často také na jejich blízkých. Jak by jim mohl stát pomáhat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související